14. september 2024
Facebook
sobota, 31 august 2024 20:00

Hygienici zverejnili výsledky testov kvality vody, kúpanie neodporúčajú vo viacerých lokalitách

Written by 
Rate this item
(0 votes)

31.8.2024 (SITA.sk) - V prevádzke bola v uplynulom týždni väčšina umelých aj prírodných kúpalísk. Uviedol to odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý zverejnil výsledky laboratórnych testov kvality vody na prírodných a umelých kúpaliskách v rámci všetkých krajov na Slovensku. Na základe posledných odberov je pre prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov voda na kúpanie nevyhovujúca a hygienici kúpanie neodporúčajú v na lokalitách Laborec Humenné.

Zdravotné riziko pre kúpajúcich

Z dôvodu významného prekročenia zdravotne významných biologických ukazovateľov je voda na kúpanie nevyhovujúca a odbor hygieny neodporúča kúpanie ani na Štrkovisku Čaňa, plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach, Štrkovisku Gbely Adamov a v rekreačnej oblasti Gazárka Šaštín Stráže. Na Štrkoviskovom jazere Kava v Komárne a na Delni zistili prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl, čo môže znamenať pre kúpajúcich sa zdravotné riziko. Kúpanie sa neodporúča deťom, alergikom či osobám s oslabeným imunitným systémom na vodnej nádrži Duchonka, na Vinianskom jazere a na Zemplínskej šírave - Paľkov a Kamenec, a to z dôvodu zvýšených hodnôt cyanobaktérie a chlorofylu. To isté predbežne platí aj pre Veľké Kolpašské jazero. „U dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody na kúpanie považuje za prípustnú,“ uviedol odbor hygieny životného prostredia, ktorý neodporúča ani kúpanie vo Veľkom Kolpašskom jazere. Biologická kvalita vody v jazere je nevyhovujúca na kúpanie.

Zvýšená opatrnosť

Zníženú priehľadnosť hygienici zistili na vodnej nádrži Lipovina - Bátovce, Geča, Izra, Jazero Krpáčovo, Horná Lehota, Zelená voda - Kurinec, Veľké Uherce, Nitrianske Rudno, Šútovské jazero - Kraľovany Rieka a na vodnej nádrži Orava - ATC Jami. „V týchto prípadoch ide o zdravotne nevýznamné ukazovatele a na týchto lokalitách je naďalej umožnené rekreačné kúpanie, avšak so zvýšenou opatrnosťou,“ uviedli hygienici. Nedodržanie mikrobiologickej kvality vody na kúpanie odbor hygieny preukázal na základe ostatných odberov v plaveckom bazéne na Verejnom kúpalisku Jasenie, v plaveckom bazéne na Kúpalisku Bretka, v bazénoch Letného kúpaliska Aqua Playa vo Veľatoch, v malom neplaveckom bazéne na kúpalisku AquaFun Park Veľká Lomnica, v detskom bazéne Letného kúpaliska Myjava, vo whirlpool pri detskom bazéne a v detskom bazéne na Kúpalisku Zelená Žaba Trenčianske Teplice a v doskočisku k päť-dráhovej šmykľavke na Termálnom kúpalisku Veronika v Rajci. „Prevádzka bazénov bude obnovená po predložení vyhovujúcich výsledkov,“ uzavreli hygienici.

Viac k témam: Kúpaliská, Kvalita vody
Zdroj: SITA.sk - Hygienici zverejnili výsledky testov kvality vody, kúpanie neodporúčajú vo viacerých lokalitách © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 32 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner